Janneke Moedt


Raadslid

Ik ben Janneke Moedt, 44 jaar en dierenarts van beroep.

Als 'Kattendokter aan huis' fiets ik in en om Haarlem om diergeneeskundige zorg te geven aan katten in hun eigen vertrouwde omgeving.

Tijdens mijn studie kwam ik in contact met de veehouderij. Ik stond in overvolle varkensstallen tijdens de uitbraak van de varkenspest in 1997 en in volgepropte kippenschuren tijdens de vogelgriepuitbraak van 2003. De veehouderij is niet alleen dieronwaardig, maar houdt ook een groot risico in op ziekteoverdracht van dier naar mens. In die stallen begon mijn politieke bewustzijn, aan dit systeem wilde ik niet meer meewerken.

Toen was daar in 2003 de Partij voor de Dieren, de partij die niet de korte termijn belangen van de westerse mens centraal stelt, maar de toekomst van onze planeet met àl haar bewoners.

Zij gaf woorden aan wat ik voelde. Ik besloot lid te worden en enkele jaren terug om politiek actief te worden.

En waar kun je beter beginnen dan dicht bij huis, in je eigen gemeente?

Ik wil me inzetten voor een Haarlem waar mens en dier in een groene, gezonde stad samenleven. Waar kinderen volop buitenspelen, mensen naar elkaar omkijken en auto's niet de dienst uitmaken. Waar bermen vol inheemse planten en bloemen staan. Waar we op een goede manier samenleven met zowel in het wild levende dieren als vogels, egels en insecten, als de dieren waarmee we ons huis delen.

En om nog even terug te komen op de veehouderij, wat kan je daar nu aan veranderen als je een stadsbewoner bent? Door het eten van plantaardige voeding natuurlijk. De gemeente Haarlem kan dat op allerlei manieren stimuleren en daar wil ik me vanuit de gemeenteraad graag voor inzetten.

Gerelateerd

Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws
Bijdragen Moties Initiatiefvoorstellen Vragen Nieuws