Bijdrage Raads­dossier Kinder­ar­moede


4 juli 2024

Commissie Samenleving 4 juli-agendapunt 7 Raadsdossier Kinderarmoede

Voorzitter, de Partij voor de Dieren kan achter de doelstellingen staan uit dit voorstel.

We hebben een aantal opmerkingen, ik zal ze per doel noemen.

Doel één is gelijke kansen voor ieder kind. We lezen dat 12.5% van de Haarlemse kinderen in 2023 opgroeit in een gezin met een inkomen tot 130% van het wettelijke sociaal minimum.

Daarvoor zijn de minimaregelingen. Ook goed om in beeld te hebben welke Haarlemse kinderen in een situatie van verborgen armoede verkeren -omdat het huishouden een inkomen heeft van meer dan 130% van het sociaal minimum maar wel klem zit vanwege stijgende kosten voor eten, huur, energie en zorg bijvoorbeeld.

Doel twee is ondersteuning en versterking gezinnen. Een prima doel natuurlijk, maar wat wij ons afvragen is of er ook zicht is op kinderen zijn die onbedoeld buiten het beleid zouden kunnen vallen, bijvoorbeeld omdat ze een conflict hebben met hun ouders en uit huis zijn gegaan, of kinderen die vanwege verwijtbaar gedrag van hun ouders geen toegang kunnen krijgen tot bepaalde voorzieningen, of kinderen wiens ouders het geld van de voorziening niet aan hun kind besteden maar aan wat anders.

Verder had de HATKA een goede inbreng - ik heb geloof ik nog wel spreektijd om er één uit te lichten: bij het versterken van de gezinnen hoort ook de leefomgeving en de wijk. Die veilig en kindvriendelijk dient te zijn met fysieke plekken waar kinderen terecht kunnen. Een groene leefomgeving is bewezen stressreducerend. Des te meer reden om in te zetten op groene natuurlijke speelplekken, juist in de armere wijken.

Een door de gemeente ondersteund schoolontbijt steunen wij van harte, wel graag zoveel mogelijk plantaardig, want dat is niet alleen het gezondst maar ook het duurzaamst en diervriendelijkst.

Wat betreft doel drie, toegankelijkheid en regie: terechte opmerking van HATKA dat informele organisaties en zelf-organisaties cruciaal zijn, zij krijgen vaak eerder vertrouwen dan formele instanties. Verder bedacht ik me dat er in de Metropool Amsterdam een regionale kinderombudspersoon is, maar Haarlem valt buiten het werkgebied. De gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Waterland, Ouder Amstel en Zaanstad hebben zich er wel bij aangesloten. Kunnen we in Haarlem, ook onderdeel van de MRA, hier niet bij aanhaken?

Het vierde doel, gezonde ontwikkeling, daar hebben we ook de landelijke politiek voor nodig. De gemeente kan nog zo haar best doen, maar wat het Rijk kan doen is fundamenteler, zoals het minimumloon, de bijstand en de kindregelingen verhogen of beter nog een basisinkomen in te stellen. Of deze beweging in gang zal worden gezet daar valt na de laatste verkiezingen over te twijfelen. We lezen bij de kanttekeningen dat het belang van maatregelen op de landelijke agenda’s benadrukt moet blijven worden. Laten we dat vanuit Haarlem zeker ook blijven doen.

Interessant voor jou

Bijdrage Verlichting

Lees verder

Bijdrage Herinrichting Raamvest, Wilhelminastraat en Raaksbruggen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer