Fiet­se­tappe Team Planet Estafette: van Zandvoort naar Haarlem


3 maart 2023

Op zaterdag 4 maart fietst de Partij voor de Dieren als onderdeel van haar veertiendaagse Team Planet Estafette van Zandvoort naar Haarlem om aandacht te vragen voor een klimaatvriendelijke toekomst voor Noord-Holland. Vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren lopen en fietsen tijdens deze estafette in veertien dagen door Noord-Holland voor de leefbaarheid van de provincie en de staat van natuur, waterkwaliteit en klimaat. De Partij voor de Dieren nodigt iedereen uit om mee te genieten en mee te lopen, afval te prikken, en in gesprek te gaan over de groene plannen van de partij.

In de etappe van zaterdag 4 maart fietst een aantal Haarlemse vertegenwoordigers mee van de PvdD: Jacqueline van den Broek (kandidaat waterschap Rijnland en fractievoorzitter PvdD Haarlem), Marc Hanou (kandidaat #3 Provinciale Staten) en Henrice Vonck (kandidaat #8).

Hanou: “In onze fietstocht door Zandvoort staan de klimaatcrisis en dierenrechten centraal, twee van de kernthema’s van de Partij. Het Circuit Zandvoort, waar met fossiele brandstoffen wordt geracet, en de Kennemer Golf en Country Club, waar konijnen worden afgeschoten, liggen nota bene beide in Natura 2000 gebied.” In Haarlem gaan de partijleden vervolgens op diverse plekken in de stad met bewoners in gesprek over haar groene idealen. Aansluitend vindt het middagprogramma plaats in het Verhalenhuis Haarlem. Van den Broek: “Hier wachten sprekers Bibi Dumon Tak, die zich verzet tegen de jacht, en huisarts Wendeline Alderlieste, die pleit voor plantaardige voeding. Zij lichten toe hoe we op basis van hun inzichten met optimisme kunnen kijken naar een klimaatvriendelijke en gezonde toekomst voor Noord-Holland.’ Spreek tot slot tijdens de borrel met partijvertegenwoordigers over hun standpunten, en bekijk de expositie van kringloopkunstenaar Ap Esenbrink.

Onderscheiding voor Mededogen
Langs elke etappe wordt een ‘Onderscheiding voor Mededogen’ uitgereikt aan personen die in het bijzonder hebben ingespannen om bij te dragen aan de bescherming van natuur, dieren en de planeet.

Team Planet Estafette
De Team Planet Estafette is gestart op 29 januari op Texel met een actie om de Waddenzee rechten te geven, stopte op 10 februari voor een grote actie bij Tata Steel en eindigt op zondag 12 maart in Amsterdam op het Museumplein. Kandidaten van de Partij voor de Dieren voor Provinciale Staten en waterschappen horen graag van bewoners wat er speelt in hun regio en denken mee over oplossingen, bijvoorbeeld als het gaat om stimuleren van biologische landbouw, bescherming van gezondheid en versterking van groen.

Voorlopige route en aanmelden
Start om 10.00u bij het Circuit Zandvoort (Burgemeester van Alphenstraat 108)

 • 10.15u | Aankomst bij Kennemer Golf en Country Club (Kennemerweg 78, Zandvoort) met toespraak van Animal Rights
 • 11.45u | Aankomst bij het Provinciehuis (Dreef 3) met toespraak van de PvdD
 • Van 11.30-12.30u | In gesprek met Haarlemmers op en rond de Botermarkt
 • Van13.00u | In gesprek met Haarlemmers in omgeving Soendaplein en Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan)
 • 14.15u | Start middagprogramma in het Verhalenhuis (van Egmondstraat 7)
  In het Verhalenhuis wordt een interessant programma gepresenteerd rond de thema’s: omgang met dieren/jacht en de transitie naar plantaardig eten.
  Sprekers zijn schrijfster Bibi Dumon Tak, die in zich in haar boek In een groen knollenland verzet tegen de jacht op dieren en de omgang met dieren in het algemeen.
  Wendeline Alderlieste, huisarts in Middenmeer, gaat meer vertellen over het geheim achter gezond oud worden. Over leefstijl en voeding in het bijzonder door plantaardige voeding.
  Ook aanwezig zijn Marc Hanou, kandidaat-lid voor provinciale staten en Jacqueline van den Broek, kandidaat-lid voor waterschap Rijnland en fractievoorzitter van de Haarlemse fractie van de Partij voor de Dieren.
  In het programma is alle ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de thema’s.
 • 16.30u | Afsluiting met borrel en expositie ‘Circulaire Kunst’ van Ap Esenbrink

Aanmelden kan via campagnenoordholland@partijvoordedieren.nl, of direct via de Signalgroep met de laatste route en nieuws via deze LINK.

Over Partij voor de Dieren Noord-Holland
Sinds de Partij voor de Dieren in 2007 zitting nam in de Noord-Hollandse Provinciale Staten, is de partij uitgegroeid tot de groene aanjager. De afgelopen vier jaar was de driekoppige fractie een van de meest invloedrijke oppositiefracties en een van de partijen die de meeste voorstellen door Provinciale Staten kreeg. De fractie hield coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 op cruciale onderwerpen als klimaat, voedsel, dierenwelzijn, woningbouw, economie, natuur, waterkwaliteit op het groene pad, door vast te houden aan haar idealen, dossiers tot in detail te kennen en andere partijen actief mee te trekken. Door haar inzet is plantaardig eten de norm in het provinciehuis en is er meer aandacht voor biologisch voedsel en natuurinclusief wonen. Ecocentraal in plaats van egocentraal. Niet links of rechts, maar staan voor Team Planet.

Gerelateerd nieuws

Ludieke actie tijdens raadsvergadering

Onze raadsleden Jacqueline van den Broek en Janneke Moedt hebben tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar op 15 decem...

Lees verder

Verzoek tot referendum over parkeerregulering leidt tot chaotische raadsvergadering

Het ging er heftig aan toe bij de raadsvergadering op donderdag 30 maart. Een referendumverzoek over de Nota Uitbreiding Par...

Lees verder