Bijdrage Anders maaien


21 maart 2024

Commissie Beheer, 21 maart 2024

Anders maaien

Mevrouw Moedt: Dank u wel, voorzitter. Dat klepelen slecht is daar is iedereen het al over eens. Je ziet het eigenlijk ook alleen nog in gemeenten met geldschaarste of zonder enige groene ambitie. Een citaat van hoogleraar plantecologie en insectenexpert Hans de Kroon van de Radbouduniversiteit vorig jaar op Nu.nl. Nou vraag ik me dus af wat het probleem is. Gebrek aan groene ambitie, gebrek aan geld? Dat het college technische beperkingen van het materieel aanvoert als reden om niet sneller te stoppen met klepelmaaien dat wil er bij de Partij voor de Dieren niet in. De gemeente Gouda bijvoorbeeld, ook een behoorlijk compact gebouwde gemeente, die is in 1990 al volledig gestopt met klepelmaaien. Ze maaien met een schotelmaaier waarna het gemaaide enkele dagen blijft liggen, zodat insecten en plantenzaden eruit kunnen vallen. Alleen op een paar heel drukke wegen waar het niet anders kan, passen ze maaien en zuigen toe met een ecokop, geen klepelen. Gouda doet dit eigen beheer, maar Arnhem bijvoorbeeld ook al een tijd gestopt met klepelen heeft het uitbesteed en ook de onderaannemers die doen daaraan mee. Maaien van gazons doen ze ongeveer zestien keer per jaar. Dat scheelt weer tijd, minder dan in Haarlem gebeurt, levert de biodiversiteit weer meer op.

De voorzitter: U heeft een interruptie van de heer Amand van Trots Haarlem. De heer Amand: Ja, dank u wel voorzitter. Ik heb aan u even een vraag. Bent u bekend op de Prins Bernhardlaan?

Mevrouw Moedt: Zeker.

De heer Armand: De afslag richting Zomervaart, kent u die? Daar stond altijd mooi gras. Daar is nu asfalt ingekomen. Dat hele stuk is weg, dus wijst wel voor wat u zegt, maar neem dan ook eens de moeite om daar te gaan kijken waar het allemaal weggehaald is. Dus daar wil ik even advies over geven.

Mevrouw Moedt: Ik ben daar zeker wezen kijken. Afgelopen zomer nog. Wij zijn in Gouda geweest, de heer Aynan, mijn collega Jacqueline Van den Broek en ik. We verbaasden ons over de prachtige bermen vol met zeldzame bloeien en kruiden. Ze doen het daar goed. Langer doorgaan met klepelmaaien tot die machines volledig afgeschreven zijn, dat is wat ons betreft een kwestie van penny wise pound foolish, want als de biodiversiteit instort zijn we nog veel duurder uit. Dus we zouden graag op korte termijn een voorstel van het college zien om het echt te stoppen, zodat er bij de komende kadernota wat te kiezen valt voor de raad. Ik zie in de antwoorden op mijn technische vragen dat we op het punt staan om een contract te sluiten met een onderaannemer die het klepelmaaien gaat uitvoeren. College, u kunt een snelle stap zetten door dat contract aan te passen en diervriendelijker te maken, bijvoorbeeld zoals Gouda met de schotelmaaier.

De voorzitter: Er is nu interruptie van de heer Jonker van D66. De heer Jonker: Ja, dank u wel. Misschien had u ook de antwoorden op mijn technische vragen gezien dat wij eigenlijk net zoals Arnhem, want u gaf net Arnhem als voorbeeld dat ze maar weinig maaien, maar kennelijk doen wij dat ook maar maximaal twee keer per jaar net als Arnhem. Heeft u dat gezien?

Mevrouw Moedt: Het gaat niet over de maaifrequentie. Het gaat over de machine waarmee je maait. Er zijn heleboel verschillende machines, vingerbalkmaaier, schotelmaaier, een cyclomaaier en een klepelmaaier. De klepelmaaier doodt 90 procent van de insecten, schotelmaaier maar 30 procent maximaal, de zeis nog minder, maar ik begrijp ook wel dat dat niet te doen is. Je moet dat ding wel achter een trekker kunnen hangen, dus ik geloof het gewoon niet. Ik vind dat er diervriendelijk gemaaid moet worden. Als het meer kost, dan moeten we daar de juiste keuzes in maken, want als de biodiversiteit instort, dan zijn we pas echt de pineut.

De voorzitter: U heeft nu een interruptie van de heer Amand van Trots Haarlem.

De heer Amand: Daar wil ik nog even op ingaan, voorzitter. Kijk, dat zeisen dat is juist veel beter. Ik bedoel al die machines waar u het over hebt, dat is helemaal niet nodig. We moeten gewoon weer terug in de tijd, dus daar moet u eens over nadenken. Mevrouw Moedt: Ik ben het met u eens. Ik heb een vriend die maait zijn twee hectare met een zeis en daar heeft hij bijna een fulltime baan aan, dus ik weet niet of dat op Haarlemse schaal haalbaar is.

De voorzitter: Meneer Mohr heeft van Hart voor Haarlem ook een interruptie.

De heer Mohr: Wij zijn ook voor diervriendelijk maaien. U zegt: het is een kwestie van geld, dus u zou andere keuzes moeten maken als college. Waar zou de Partij voor de Dieren dat geld vandaan halen? Welke andere keuze financieel zou u maken?

Mevrouw Moedt: Het is bijvoorbeeld zo dat als je klepelmaait, dan blijft het maaisel liggen waardoor de berm in de loop der jaren steeds hoger wordt. Dan moet je dat weer af gaan schrapen. Dat kost ook een hoop geld, komt dan uit een ander potje. Dus als je goed kijk naar wat komt waarvandaan, dan kan je dat voor een deel compenseren. Je kan ook compenseren door gewoon veel minder te gaan maaien, minder vaak en minder arealen.

De voorzitter: Dank u wel. Dan mag u nu verder gaan, vast wel tot het einde van uw …

Mevrouw Moedt: Ik had nog een kleine opmerking over de wildvanger. Dat is een soort koord met bellen eraan dat je voor je maaier hangt. Klingelingeling, dan weet weten de dieren: ik moet hem smeren. Dus dat ook een goed idee.

Transcript van de vergadering: https://gemeentebestuur-haarle...

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Bijdrage Zienswijze Conceptnota Dierenwelzijn

Lees verder

Bijdrage Verlichting

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer