Bijdrage Plan Stedelijk Water


15 februari 2024

De Partij voor de Dieren is blij dat het Stedelijk Waterplan er is, lang op gewacht, mooi dat de verschillende thema’s nu geïntegreerd zijn. In het Plan Stedelijk Water zijn geen verdere ambities toegevoegd, er wordt alleen voldaan aan de wettelijke taken. Dat vinden we dan weer jammer.

Ik wil iets zeggen over de financiën en dan even ingaan op waterkwaliteit, oppervlaktewater en klimaatadaptatie.

De Partij voor de Dieren kan zich in grote lijnen vinden in de voorstellen en het bijbehorend budget: het gaat meer kosten, maar als we niets doen lopen de kosten nog veel verder op.

Het zou wat ons betreft moeten lonen als je het riool minder belast. Een korting op je rioolbelasting bij een onttegelde tuin, hoe minder tegels hoe meer korting, in plaats van een vast bedrag per kavel.

Dit waterplan stelt dat de gemeente Haarlem weinig invloed heeft op de vervuiling die van bovenstrooms naar ons toestroomt. Maar waarom subsidieert de gemeente Haarlem dan die vervuilende bollenteelt met meer dan een ton per jaar voor het Bloemencorso? Ander beleidsstuk weliswaar, maar we zien graag strenge voorwaarden aan die subsidie.

Wanneer het gaat over waterkwaliteit en waar de gemeente zelf invloed op heeft, lezen we over bladafval en hondenpoep. We denken dat er zo veel meer kan.

Wij zien graag een brede voorlichtingscampagne over water, wellicht samen met PWN en het Hoogheemraadschap, ook over waterverbruik en waterkwaliteit. Bewoners zijn verantwoordelijk voor hun waterverbruik. Ook het indirecte waterverbruik: een nieuwe spijkerbroek kost zo’n 8000 liter, een kilo biefstuk 15.000 liter. Waterkwaliteit hangt ook af van wat bewoners doen, een hoop vervuiling ontstaat onbewust. Bijvoorbeeld door overmatig gebruik van vlooienpipetten door huisdiereigenaren, door microplastics uit onder andere shampoo, tandpasta en synthetische kleding. En is het nog wel te verantwoorden dat mensen hun auto op straat wassen met niet-biologisch afbreekbare middelen?

De waterkwaliteit is ook te verbeteren door - met het Schone Lucht Akkoord wat eraan komt- houtstook aan banden te leggen, want de PAK’s die bij houtstook vrijkomen, leveren een grote bijdrage aan vervuiling van het oppervlaktewater.

Dan iets over dieren. Dit plan telt 187 pagina’s over water, maar het woord ‘vis’ komt er maar 1x in voor. In de zin dat dood hout in water goed is voor het onderwaterleven. Graag dat gelijk even doorgeven aan Spaarnelanden, want die halen elke boom die in het water ligt, zo snel mogelijk weg.

De Partij voor de Dieren wil een gemeentelijk verbod op gebruik van vislood, om de waterkwaliteit te verbeteren. Dat kan, net als in Amersfoort, gecombineerd met een weerhaakverbod. De inhoud van de nieuwe dierenwelzijnsnota kennen we helaas nog niet, graag wel vast een reactie van de wethouder.

Hondenpoep wordt genoemd. Lijkt ons een goed idee om niet alleen bij hondenuitlaatplekken afvalbakken voor hondenpoep neer te zetten, maar ook bredere ecologische stroken langs het water zorgen er ook voor dat hondenpoep minder dicht bij het water beland, want daar gaan honden niet zo snel in zitten poepen. En laten we – omdat u aangeeft dat hondenpoep een factor is waarop de gemeente kan sturen inzake waterkwaliteit, die hondenbelasting - zolang die niet is afgeschaft- inzetten om de waterkwaliteit te verbeteren.

Waterkwaliteit en waterecologie verbeteren kan ook door rustgebieden voor onderwaternatuur in te stellen, door groen op water toe te voegen bijvoorbeeld in de vorm van drijfeilanden en onderwaterplantkratten, door putten te voorzien van uitklimmogelijkheden voor dieren en ecologisch baggeren de standaard te maken. Naar dit soort maatregelen moet nog onderzoek plaatsvinden begreep ik, we komen er op een ander moment graag op terug.

Een onderdeel van het plan waar we blij van worden is het vergezicht dat wordt geschetst over het water terugbrengen bij onder andere de Westergracht en de Amsterdamse Vaart. Hoe mooi zou het zijn als in de toekomst bijvoorbeeld ook de Papentorenvest en de Gedempte Raamgracht weer open zouden gaan?

Klimaatadaptatie tenslotte.

Net als bij de energiecoaches zou er een klimaatadaptatiecoach aan huis kunnen komen, die bijvoorbeeld doe-het-zelf afkoppelsets voor de regenpijp meeneemt. Een klusje van niks, maar toch kunnen mensen opzien tegen dat soort klusjes.

We lezen dat in 2027 een nieuwe klimaatstresstest wordt uitgevoerd, waarbij de recent verschenen nieuwe klimaatrisico-scenario’s van het KNMI zullen worden meegenomen. Nu heeft het Hoogheemraadschap Rijnland al een eerste analyse gemaakt en in de zomer van dit jaar volgt een impactanalyse. De Partij voor de Dieren zou willen voorstellen dat Haarlem aanhaakt bij de planning van het Hoogheemraadschap en dit uitvoeringsprogramma klimaatadaptie dit jaar nog te toetsen aan deze impactanalyse. Graag een reactie van de wethouder hierop, en ook op mijn laatste onderwerp:

Voorzitter, veel Haarlemse pleinen zijn enorme hitte-eilanden, terwijl je elkaar júist op pleinen zou willen ontmoeten. Laten we dus plannen maken voor de pleinen en zeker voor de Grote Markt, de marktkraampjes kunnen toch ook tussen de bomen staan, voorbeelden genoeg en uitwijkmogelijkheid naar de Nieuwe Groenmarkt. In Groningen zijn op hún Grote Markt dit najaar 28 grote bomen neergezet. Wij zeggen: wat Groningen kan kunnen wij ook, kom maar op met die bomen!

Interessant voor jou

Bijdrage Soortmanagementplan

Lees verder

Bijdrage Zienswijze Conceptnota Dierenwelzijn

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer