Gezond en duurzaam voedsel


Gezond en duurzaam voedsel

De Partij voor de Dieren wil dat gezond, biologisch en plantaardig eten makkelijker en goedkoper wordt. Ongezond eten is overal beschikbaar en er wordt grootschalig reclame voor gemaakt door de voedselindustrie.

  • De gemeente stelt een voedselvisie op en informeert en stimuleert haar inwoners met een campagne om gezond, biologisch, duurzaam en plantaardig te eten.
  • In de eigen organisatie handhaaft de gemeente het succesvolle concept ‘Carnivoor? Geef het door!’: plantaardig voedsel wordt de norm. Dierlijk voedsel kan wel van tevoren besteld worden, maar wordt zo de uitzondering.
  • Plantaardig eten wordt gestimuleerd bij de organisaties waar de gemeente aan deelneemt of die de gemeente (financieel) ondersteunt.
  • Haarlem zoekt naar middelen om nieuwe vestigingen van fastfoodketens te kunnen weren en treedt daarover in overleg met het Rijk.
  • Haarlem weert snoepautomaten en reclame voor ongezond voedsel van stations en openbare voorzieningen.
  • Haarlem ondersteunt dat kinderen van jongs af aan gezonde en duurzame voeding krijgen. Denk hierbij aan het faciliteren van plekken voor borstvoeding in openbare gebouwen en het geven van fruit en een gezonde, duurzame lunch op kinderdagverblijven en scholen.
  • De gemeente wordt eetbaar: er komen meer moes- en pluktuinen.
  • Het armoedebeleid moet gezondere voedselkeuzes makkelijker maken.
  • De gemeente activeert en motiveert bewoners en bedrijven om voedselverspilling te verminderen en neemt maatregelen om voedselverspilling binnen de eigen organisatie tegen te gaan.
  • Gemeente verkent mogelijkheden om via de Horecawet (nieuwe) horeca gelegenheden een verplicht percentage van 33% aan plantaardige en vegetarische gerechten op de menukaart te zetten.